Argentín almaleves - Argentína
Hány személyre: 6
» 50 dkg alma
» 10 dkg cukor
» 5 dkg mazsola
» 1/2 citrom reszelt héja
» 1 tojássárgája
Az almát meghámozzuk, magházát kivágjuk, és felszeleteljük. Annyi vízben, amennyi ellepi, feltesszük főni. Hozzáadjuk a citromhéjat, és 30 percig főzzük. Utána turmixgéppel pépesítjük, majd belekeverjük a mazsolát, a cukrot és a tojássárgáját.
Melegen vagy hidegen is tálalhatjuk.
Burgonya sajtmártással - Kolumbia
Hány személyre: 2
» 4 burgonya
» 3 dkg margarin
» 1 ek. liszt
» 1 kk. só
» 1 fej vöröshagyma
» 2,5 dl tej
» 10 dkg reszelt sajt
» 1 paradicsom
A burgonyát négybe vágjuk, és sós vízben puhára főzzük.
A mártáshoz a margarint felolvasztjuk, belekeverjük a lisztet és a vékonyra szeletelt hagymát és paradicsomot. Folytonos keverés mellett rövid ideig pároljuk, majd hozzáöntjük a tejet, és felforraljuk. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a sajtot, és a burgonyára öntjük
Chili con carne - Dél-Amerika
Hány személyre: 4
» 60 dkg darált marhahús
» 2 konzerv vörösbab
» 1 vöröshagyma
» 2 sárgarépa
» 1 zeller
» 4 paradicsom
» 2 chilipaprika
» 1/4 teáskanál chilipor
» csipetnyi bors
» csipetnyi pirospaprika
» só
» 4-5 ek. olaj
» 1 petrezselyemgyökér
A húst olajban megpirítjuk, majd a felkockázott hagymát hozzáadjuk, és megsózzuk, borsozzuk, chiliport és pirospaprikát szórunk rá. A répát, a zellert, a gyökeret felkockázzuk, ezeket is a húshoz adjuk, végül a babot tesszük bele. A paradicsomot megtisztítjuk, héját lehúzzuk, felszeljük és a masszához adjuk. Végül ízlés szerint chilipaprikát teszünk bele.
Chilis babsaláta - Dél-Amerika
Hány személyre: 4
» 30 dkg zsenge bab
» 30 dkg paradicsom
» 4 zöldpaprika
» 1 csípős paprika
» 2 vöröshagyma
» 1/4 teáskanál chilipor
» 2 ek. borecet
» 3 ek. olívaolaj
» só
A babot megfőzzük, a hagymát lereszeljük, a paprikát felcsíkozzuk, a paradicsomot pedig 8 részre vágjuk. Az egészet egy salátástálba tesszük, összekeverjük, majd chiliporral és sóval fűszerezzük. Az ecethez hozzáöntjük az olajat, és a salátára öntjük. Kevés ideig állni hagyjuk a hűtőben.
Citromos csirke - Argentína
Hány személyre: 4
» 1 kg-os csirke
» 8 dkg vaj
» 6 ek. citromlé
» 10 dkg zeller
» 3 ek. liszt
» 3-4 dl tej
» 1 csipet só
» bors
» 1 ek. cukor
» 2 kk. mustár
» 1/2 kk. ecet
» 4 ek. víz
A csirkét feldaraboljuk, tűzálló tálba tesszük, a vaj felét felolvasztjuk, belekeverjük a citromlevet, majd a húsra öntjük. Közepes hőmérsékleten puhára sütjük.
A zellert felkockázzuk, egy zárható tűzálló tálba tesszük, aláöntjük a vizet, és fél órán át sütjük.
A lisztből a vaj másik felével rántást készítünk. A tej 2/3 részével felengedjük, és besűrítjük. sóval, borssal, mustárral, cukorral ízesítjük, majd hozzáadjuk a megmaradt tejet és az ecetet. Amikor sűrű, hozzáadjuk a zellert, és a csirke párololevét.
A csirkét a mártással tálaljuk.
Csirke paprikamártásban - Peru
Hány személyre: 4
» 15 dkg erőspaprika
» 40 dkg fehér kenyér
» 2 dl tejszín
» 1 csirke
» 1 dl olaj
» 1 fej vöröshagyma
» 1 gerezd fokhagyma
» 1 paradicsom
» 2 dl csirke erőleves
» só, bors
» 5 dkg reszelt sajt
» 2 főtt tojás
» 6 db fekete olajbogyó
Az erőspaprika magját eltávolítjuk, és egy éjszakára beáztatjuk, majd felaprítjuk. A kenyér héját levágjuk, felkockázzuk, és ráöntjük a tejszínt.
A csirkét feldaraboljuk, és kisütjük az olajban. Utána kivesszük, és a felaprított hagymát és az összezúzott fokhagymát megpároljuk az olajon. Rátesszük a négybe vágott paradicsomot, az előkészített paprikát és a tejszínes kenyeret. Tovább pároljuk, majd hozzáadjuk a csirkét, sóval, borssal ízesítjük, felengedjük a levessel, és addig főzzük, amíg megpuhul.
Reszelt sajttal, főtt tojáscikkekkel és olajbogyóval tálaljuk.
Csirke ringlóval - Argentína
Hány személyre: 4
» 1 csirke
» 20 dkg ringló
» 4 ek. vaj
» 1 fej vöröshagyma
» 1 gerezd fokhagyma
» 1 kk. pirospaprika
» 2-3 paradicsom
» 2 dl csirke erőleves
» só, bors
» 1/2 dl sherry
A csirkét feldaraboljuk, sóval, borssal ízesítjük, majd a vajon kisütjük.
A visszamaradt vajban megpároljuk a felaprított hagymát és fokhagymát, majd rászórjuk a paprikát és összekeverjük. Utána a ringlóval és a felaprított paradicsommal együtt a csirkéhez adjuk. Felengedjük a levessel, majd lefedve puhára főzzük.
A sherryvel tálaljuk.
Csirke vadász módra - Kolumbia
Hány személyre: 4
» 1 kg-os csirke
» só, bors
» 2 ek. liszt
» 6 ek. olaj
» 2 fej vöröshagyma
» 1 nagy paradicsom
» 10 dkg gomba
» 1 zöldpaprika
» 1 kk. pirospaprika
» 1/2 kk. csombor
» 1 babérlevél
» 2,5 dl vörösbor
» 1,2 kg zöldborsó
A lisztet sózzuk, borsozzuk, majd a feldarabolt csirkére szórjuk, és megsütjük. A zöldségeket felszeleteljük, majd a fűszerekkel együtt a csirkéhez adjuk. Pár percig pároljuk, majd felengedjük a borral. Lefedve megfőzzük. Amikor kész, hozzáadjuk az előzőleg megfőzött borsót, összemelegítjük, és rizzsel tálaljuk.
Fűszeres sertésszelet - Bolívia
Hány személyre: 4
» 4 szelet sertéskaraj
» 1 fej vöröshagyma
» 1 gerezd fokhagyma
» 1 kk. só
» 3 dl víz
» pár szem köménymag
» 1 kk. erős pirospaprika
» 4-5 dkg zsemlemorzsa
A hagymát felaprítjuk, a fokhagymát összezúzzuk, majd sós vízbe keverjük, és a húst megfőzzük benne. Amikor megpuhult, belekeverjük a fűszereket és a zsemlemorzsát, majd még pár percig pároljuk.
Gesztenyével töltött csirke - Brazília
Hány személyre: 4
» 1 kg-os csirke
» 2,5 dl fehérbor
» 1 gerezd fokhagyma
» 1 citrom leve
» 1 kk. só
» 1 ek. felaprított snidling
» 1 ek. felaprított petrezselyem
» csirkeaprólék
» 1-2 ek. vaj
» 1 csipet bors
» 1 csipet reszelt szerecsendió
» 20 dkg gesztenyepüré
» 4 szelet angolszalonna
A fokhagymát összezúzzuk, majd a snidlinggel, petrezselyemmel, borral, a citrom levével és a sóval összekeverjük, majd ráöntjük a csirkére, és 1 napig állni hagyjuk.
A csirkeaprólékot felaprítjuk, majd vajon megpároljuk, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, és belekeverjük a gesztenyemasszát.
A csirkét leszárítjuk, megtöltjük, beborítjuk a szalonnával, majd alufóliába csomagoljuk, és 45 percig sütjük. Utána kibontjuk a csomagolást és még 15 percig pirítjuk.
Halszeletek narancslében - Brazília
Hány személyre: 4
» 4 tengeri halszelet
» liszt
» só, bors
» petrezselyem
» 4 ek. olaj
» 1 citrom leve
» 4 narancs leve
A halat sóval, borssal ízesítjük, majd lisztbe forgatjuk. A petrezselymet felaprítjuk, belekeverjük az olajba, hozzáöntjük a citromlevet, majd a belemártjuk a halat. Tűzálló tálba tesszük őket, meglocsoljuk a narancsok levével, és forró sütőben készre sütjük.
Húsos babgulyás - Mexikó
Hány személyre: 4
» 2 ek. olaj
» 2 fej vöröshagyma
» 1 zöldpaprika
» 4 paradicsom
» 40 dkg darált marhahús
» 1-2 kk. cukor
» 1 gerezd fokhagyma
» 1/2 l főtt szárazbab
» 1,5 dl forró víz
» pirospaprika
A hagymát vékonyan felszeleteljük, a zöldpaprikát apróra felkockázzuk, majd olajon megpároljuk őket. Rátesszük a húst, majd ha megbarnult, ráöntjük a vizet. A paradicsomot meghámozzuk, és felszeleteljük, majd a pirospaprikával együtt a húshoz adjuk. Belekeverjük az összezúzott fokhagymát, a cukrot, sót és még 2 evőkanál vizet. Fedőt teszünk rá, és lassú tűzön 1 órán át főzzük. Utána levesszük a fedőt, és még 3 percig pároljuk. Belekeverjük a babot, és melegen tálaljuk.
Ízesített kukorica - Chile
Hány személyre: 4
» 4 cső kukorica
» 1 dl tej
» 1-2 zöldpaprika
» 1 fej vöröshagyma
» 1 csipet pirospaprika
» szerecsendió
» só, bors
» 5 dkg vaj
» 5 burgonya
» 4 ek. reszelt sajt
» 2 főtt tojás
A kukoricaszemeket összetörjük. Hozzáadjuk a tejet, a felkockázott paprikát, a felaprított hagymát és a vajat. sóval, borssal, paprikával és szerecsendióval ízesítjük, majd sűrűre főzzük.
A burgonyát megfőzzük, meghámozzuk, és felszeleteljük, majd tálba tesszük. Rászórjuk a sajtot, elrendezzük a tetején a tojásszeleteket, majd ráöntjük a kukoricát
Karamellpuding - Mexikó
Hány személyre: 4
» 7 dl forró tej
» 10 dkg cukor
» 6 tojássárgája
» 5 dkg liszt
» 1 csipet só
» 1 vaníliás cukor
» Karamellmártás:
» 10 dkg cukor
» 1/2 dl feketekávé
» 2 dl forró víz
A cukrot egy kicsit megpirítjuk, beleöntjük a tejet, levesszük a tűzről, és elkeverjük. A tojássárgáját felverjük, hozzáadjuk a lisztet, és lassan belekeverjük a cukros tejet. Kevés sót adunk hozzá.
Pudingformákat vajjal kikenünk, és beletöltjük a masszát, majd vízbe állítjuk. Forró sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. Amikor kihűlt, tálra borítjuk, és hűtőben jól lehűtjük. Karamellmártással tálaljuk.
Mártás készítése: a cukrot karamellizáljuk, majd lassan felengedjük a vízzel és a kávéval. Hidegen öntjük a pudingra.
Kávépuding - Brazília
Hány személyre: 4
» 8 dl tej
» 2 dl tejszín
» 6-8 ek. nescafé
» 2 kk. reszelt narancshéj
» 4 tojás
» 1 tojássárgája
» 10 dkg cukor
» 1/2 vaníliás cukor
» 1 csipet só
» 10 dkg felaprított mandula
» 1 tojásfehérje
» dzsem
A tejet elkeverjük a tejszínnel, és felmelegítjük. Belekeverjük a nescafét és a narancshéjat. Megvárjuk, amíg kihűl.
A tojásokat a tojássárgájával, a cukorral és a vaníliás cukorral habosra verjük, majd belekeverjük a tejet.
Tűzálló formákba töltjük, és vízbe állítjuk. Közepes hőmérsékleten 60 percig sütjük.
Jól behűtve, tálra borítva, mandulával megszórva, és a felvert, dzsemmel elkevert tojáshabbal tálaljuk.
Kókuszdesszert – Kuba
Hány személyre: 4-6
» 40 dkg cukor
» 4 tojássárgája
» 5 ek. bonbonmeggy-likőr
» 1/2 kk. fahéj
» 20 dkg kókuszreszelék
» 3,5 dl víz
A cukrot a vízzel sűrűre főzzük. A tojássárgáját kikeverjük, majd lassan belecsorgatjuk a cukorszirupot. Közben állandóan keverjük. Beletesszük a likőrt, fahéjat és kókuszreszeléket, majd felforraljuk. Kikent tepsiben 25-30 perc alatt megsütjük
Kókuszos krém – Panama
Hány személyre: 6
» 1,5 dl tej
» 10 dkg kókuszreszelék
» 1 kk. vaj
» 20 dkg cukor
» 4 tojásfehérje
» 1 vaníliás cukor
» 1 kész piskótalap vagy 6-8 babapiskóta
» 0,5 dl víz
A tejet a vízzel felmelegítjük, belekeverjük a kókuszreszeléket, és 30 percig pihentetjük.
Utána leszűrjük, és kinyomkodjuk, majd a vajjal és a cukorral lassú tűzön sűrűre főzzük. Akkor jó, ha hideg vízbe cseppentve nem olvad szét. Megvárjuk, amíg kihűl.
A tojásfehérjét habbá verjük, hozzáadjuk a kókuszos keveréket, és gőz felett sűrűre főzzük, közben folyton keverjük. Beleszórjuk a vaníliás cukrot, majd ha kihűlt rásimítjuk a babapiskótára vagy a piskótára.
Kukoricamálé - Panama
Hány személyre: 2-3
» 1 fej vöröshagyma
» 4 ek. olaj
» 1 paradicsom
» 12 dkg liszt
» 12 dkg kukoricaliszt
» 2 kk. sütőpor
» csipet só
» 2 kk. cukor
» 4 tojás
» 2 dl tej
» 6 dkg vaj
» 20 dkg reszelt sajt
» 1 konzerv kukorica
A hagymát felaprítjuk, majd olajon megpároljuk. A paradicsom héját lehúzzuk, felszeleteljük, majd rátesszük a hagymára.
A kétféle lisztet összekeverjük a cukorral, sóval, sütőporral, olvasztott vajjal, tejjel és 1 tojással.
A kukoricát leszűrjük, a maradék tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a kukoricával, paradicsomos hagymával és a sajttal a lisztes masszához keverjük, majd beleforgatjuk a tojás felvert habját is.
Kikent tűzálló tálban közepes hőmérsékleten megsütjük
Kukoricás csirke - Costa Rica
Hány személyre: 4
» 3 tojás
» 1 konzerv kukorica
» 12 dkg reszelt sajt
» 1 főtt csirke
» 2-3 sárgarépa
» 25 dkg zöldborsó
» 25 dkg főtt, vágott zöldbab
» 2 kk. só
» 2 dl erőleves
» 1 zöldpaprika
» 2 dkg mazsola
» 2 dkg vaj
A húst kicsontozzuk, és feldaraboljuk, a sárgarépát felkockázzuk, és megfőzzük, majd az egészet összekeverjük a zöldbabbal, a zöldborsóval, ráöntjük a levest és rászórjuk a mazsolát.
A kukoricát leszűrjük, összekeverjük a sajttal és a tojásokkal, majd egy kikent tűzálló tál aljába simítjuk. Rátesszük a húst, a tetejére szeleteljük a zöldpaprikát, és meglocsoljuk olvasztott vajjal. Előmelegített sütőben megsütjük.
Mandulás csirkeleves - Brazília
Hány személyre: 4
» 6 dkg hámozott mandula
» 2 ek. vaj
» 1 fej vöröshagyma
» 2 főtt csirkemell
» 1,5 l csirke erőleves
» só, bors
» 1 csipetnyi reszelt szerecsendió
» 5 ek. száraz sherry
» 1 ek. petrezselyemzöld
A mandulát megpirítjuk a vajon, majd az egyik csirkemellel és egy kevés levessel összeturmixoljuk.
A másik csirkemellet kis darabokra vágjuk, majd beletesszük a levesbe. Belekeverjük a mandulás pépet, a felaprított hagymát és a sherryt. petrezselyemzölddel megszórva, melegen
Mandulás sütemény - Argentína
Hány személyre: 4
» 4 tojás
» 22 dkg cukor
» 10 dkg hámozott, pörkölt, felaprított mandula
» 1 citrom reszelt héja
» Tetejére:
» 15 dkg cukor
» 3 tojásfehérje
» 4 ek. víz
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját kifehéredésig keverjük. 1 tojásfehérjét habbá verünk, és hozzáadjuk a cukrot, majd beleforgatjuk a tojássárgájába. Beleszórjuk a mandulát és a citromhéjat. Kikent tepsibe simítjuk, és 25 percig sütjük.
A tetejére a cukrot sűrűre főzzük a vízzel. A tojásfehérjét habbá verjük, majd ha a cukorszirup kihűlt, belekeverjük. A sütemény tetejére simítjuk, majd a sütőben kicsit megpirítjuk
Mexikói bab-chili - Mexikó
Hány személyre: 4
» 15 dkg füstölt szalonna
» 1 fej vöröshagyma
» 40 dkg darált marhahús
» 3 kk. csípős paprika
» 1 kk. só
» 1 csipet bors
» 15 dkg paradicsompüré
» 1/2 kg tarkabab
» 5 dkg reszelt sajt
A szalonnát felkockázzuk, kisütjük, majd a felaprított hagymát a szalonna zsírjában megpároljuk a darált hússal együtt. sóval, borssal, paprikával ízesítjük, és hozzáadjuk a paradicsompürét. Lefedve lassú tűzön 20 percig pároljuk. Utána belekeverjük a babot, kevés vizet öntünk alá, és puhára főzzük.
Reszelt sajttal megszórva tálaljuk.
Mexikói gombás bab - Mexikó
Hány személyre: 4
» 50 dkg paradicsom
» 25 dkg fejtett bab
» 25 dkg gomba
» 25 dkg főtt kukorica
» 5 dkg húsos füstölt szalonna
» 2 nagy sárga paprika
» 2 nagy piros paprika
» 2 gerezd fokhagyma
» 1 ek. chiliszósz
A szalonnát felkockázzuk, kisütjük a zsírját, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, és megfuttatjuk. Rátesszük a szeletekre vágott gombát, a darabokra vágott paprika felét, majd tovább pirítjuk még néhány percig. Belekeverjük a chiliszószt, a kockákra vágott paradicsom felét, a babot és a kukoricát. Lefedve főzzük, majd ha a bab már puha, hozzáadjuk a többi paprikát és paradicsomot, és megfőzzük.
Mexikói palacsinta - Mexikó
Hány személyre: 4
» 1 dl paradicsomlé
» 3 ek. olaj
» 1/2 l húsleves
» Töltelék:
» 10 dkg vaj
» 10 dkg reszelt sajt
» 10 dkg főtt, felaprított csirke
8 palacsintát sütünk.
A paradicsomlevet az olajjal felfőzzük, hozzáöntjük a levest, és felforraljuk.
A töltelékhez a hozzávalókat öszekeverjük, megtöltjük vele a palacsintákat, feltekerjük, és a mártással leöntve, és főtt tojásszeletekkel tálaljuk.
Mexikói rakott burgonya - Mexikó
Hány személyre: 4
» 1 kg főtt burgonya
» 25 dkg mirelit, morzsolt csemegekukorica
» 2 paradicsompaprika (pritamin)
» 1 csípős hegyespaprika
» 4 tojás
» 1 mk. őrölt bors
» 3 dl tejföl
» 3 gerezd fokhagyma
» 4 ek. olaj
» 2 ek. kukoricaliszt
» 10 dkg reszelt csípős sajt
A burgonyát puhára főzzük, lehámozzuk, majd vékony karikákra vágjuk. Egy kiolajozott tepsibe terítjük a felét, és sóval ízesítjük. Ráhintjük a kiolvadt kukorica felét, és a felkockázott paprika felét. A tojásokat felverjük, belekeverjük a tejfölt, a lisztet, a sajtot, borsot és összetört fokhagymát. A keverékből néhány evőkanállal öntünk a paprikára, majd rászórjuk a felkarikázott csípőspaprikát, és a többi hozzávalót. A tetejére kerül a mártás, majd lefedve, közepes hőmérsékleten 40 percig sütjük. Végül megpirítjuk a tetejét.
Mexikói tál - Mexikó
Hány személyre: 4
» 80 dkg sertéscomb
» 50 dkg burgonya
» 2 vöröshagyma
» 20 dkg zöldborsó
» 20 dkg gomba
» 20 dkg rizs
» 1/2 teáskanál őrölt bors
» só
» olaj
» 1/2 teáskanál pirospaprika
» 20 dkg csemegekukorica
A húst megmossuk, csíkokra szeljük, a burgonyát megpucoljuk és felkockázzuk. A hagymát felaprózzuk, olajon megpirítjük, közben pirospaprikával fűszerezzük, és hozzáadjuk a húst, a burgonyát. sóval, borssal ízesítjük, majd így pároljuk. Egy másik lábosban a zöldborsót, gombát, kukoricát, rizst pároljuk meg. A húsos-burgonyás keverélet a tálak közepére tesszük, majd köré rakjuk a párolt zöldségeket és a rizst.
Rántott töltött paprika - Mexikó
Hány személyre: 4
» 4-6 tölteni való paprika
» 1/2 dl olaj
» 40 dkg darált marhahús
» 5-7 dkg paradicsompüré
» 2 gerezd fokhagyma
» 3 kk. erőspaprika
» 2 kk. só
» 2 dkg darált mandula
» 2-3 ek. liszt
» olaj a sütéshez
» 2 tojás
» 5 dkg zsemlemorzsa
A paprikát megtisztítjuk, kicsumázzuk, majd 5 percig forraljuk, és lehűtjük. A húst összedolgozzuk a paradicsompürével, erőspaprikával, sóval, mandulával, és zúzott fokhagymával, majd olajon megpároljuk. Ha kihűlt beletöltjük a paprikákba. Bepanírozzuk őket, majd olajban megsütjük.
Részeg hal - Argentína
Hány személyre: 4-6
» 1 1,5-2 kg-os hal
» só, bors
» liszt
» 3-4 erőspaprika
» 1/2 dl olaj
» 1 fej vöröshagyma
» 1 gerezd fokhagyma
» 1 ek. felaprított petrezselyem
» 2 paradicsom
» 1 késhegynyi őrölt kömény
» 1 késhegynyi csombor
» 2 ek. kapribogyó
» 1/2 l száraz vörösbor
A halat megtisztítjuk, sózzuk, borsozzuk, és lisztbe mártjuk, majd olajon átsütjük. Kivesszük, majd az olajra rátesszük a felaprított hagymát, és összezúzott fokhagymát, majd üvegesre pároljuk. Hozzákeverjük a vékony szeletekre vágott paprikát és paradicsomot, megfűszerezzük, és 5 percig pároljuk. A tűzről levéve felengedjük a borral, rászórjuk a kapribogyót, majd leöntjük vele a halat. Előmelegített, nyitott sütőben fél órát sütjük.
Rizs babbal - Kuba
Hány személyre: 2
» 10 dkg tarkabab
» 1 fej vöröshagyma
» 1 gerezd fokhagyma
» 1 zöldpaprika
» 1 babérlevél
» 1 kk. só
» bors
» pirospaprika
» 2 szegfűbors
» 10 dkg rizs
» 1 dl olaj
» 10 dkg füstölt tarja
A babot egy éjszakára beáztatjuk. Utána puhára főzzük.
A hagymát és a zöldpaprikát felaprítjuk, a fokhagymát összezúzzuk, majd mindegyik felét a babhoz adjuk. Fűszerezzük, belekeverjük a rizst, és felöntjük 1/2 l vízzel. Addig főzzük, amíg a víz elpárolog. Hozzákeverünk 4 evőkanál olajat.
A többi olajban megsütjük a hagymák és a paprika másik felét, és a felaprított tarját, majd a babhoz keverjük.
Rizs mexikói módra - Mexikó
Hány személyre: 2-3
» 22 dkg rizs
» 1 fej vöröshagyma
» 1 gerezd fokhagyma
» 1/2 l erőleves
» 3-4 paradicsom
» 4 ek. olaj
» só, bors
» 1-2 erőspaprika
» 1 dl főtt zöldborsó
Annyi forró vizet öntünk a rizsre, amennyi ellepi, és negyed órát állni hagyjuk. Utána többször átmossuk.
A hagymát, a fokhagymával és egy kevés levessel összeturmixoljuk. Utána a paprikát összeturmixoljuk a paradicsommal.
A rizst olajon megsütjük, belekeverjük a paradicsom, és hagymapürét, sóval, borssal ízesítjük, és felengedjük a levessel. Felforraljuk, majd lassú tűzön, lefedve addig főzzük, amíg elpárolog a leve. Végül hozzáadjuk a borsót.
Erőspaprika karikákkal díszítjük.
Rizses csirke - Puerto Rico
Hány személyre: 4
» 1 kg-os csirke
» 1 kk. csombor
» só, bors
» 1 ek. citromlé
» 4-5 szelet angolszalonna
» 2-3 ek. olaj
» 1 zöldpaprika
» 1 paradicsompaprika
» 2 gerezd fokhagyma
» 10 dkg sonka
» 1 fej hagyma
» 1 paradicsom
» 1 kk. kapribogyó
» 20 dkg rizs
» 1/2 kg zöldborsó
» 6 dl víz
A csirkét feldaraboljuk, megfűszerezzük, és citromlével leöntjük.
A szalonnát kisütjük, rátesszük az olajat, a felaprított paprikákat hagymát, és a vékony csíkokra vágott sonkát. 5-10 percig sütjük, majd rátesszük a csirkét, és megsütjük. Beletesszük a kapribogyót, a felaprított paradicsomot, a rizst, és megsózzuk. Pár percig pároljuk, majd felengedjük a vízzel, lefedjük, és 35-40 percig főzzük. Utána hozzáadjuk a borsót, és készre főzzük.
Rizses hús - Puerto Rico
Hány személyre: 4
» 2-3 ek. olaj
» 50 dkg sertéshús
» 2 fej vöröshagyma
» 2 gerezd fokhagyma
» 1 babérlevél
» 2 ek. felaprított petrezselyem
» 2 kk. só
» 1 csipet bors
» 2 debreceni
» 10 dkg sonka
» 20 dkg rizs
» 7 dl víz
A húst felkockázzuk, olajban megsütjük, majd rátesszük a felaprított hagymákat, és megpirítjuk. Hozzáadjuk a babérlevelet, felaprítot petrezselymet, megsózzuk, megborsozzuk, felengedjük a vízzel, majd lefedve fél órát főzzük.
A debrecenit és a sonkát felaprítjuk, majd a rizzsel megpirítjuk. Hozzáadjuk a húshoz, és készre főzzük.
Sajtos falatocskák - Bolívia
Hány személyre: 4
» 1 dkg élesztő
» 1 dl meleg víz
» 3 dkg vaj
» 1 csipet só
» 1 kk. porcukor
» 20 dkg liszt
» Töltelék:
» 50 dkg krémsajt
» 1 csipet só
» 4 ek. liszt
» 2 kk. pirospaprika
» 1 tojás
A vízben megkelesztjük az élesztőt, majd belekeverjük a vajat, sót és a cukrot. Utána a liszttel összegyúrjuk. Kinyújtjuk a tésztát, majd 8 cm-es köröket szaggatunk belőle.
A töltelékhez a hozzávalókat összekeverjük, majd a körökre halmozzuk, félbehajtjuk és lenyomkodjuk őket. Kikent sütőlemezre tesszük, és tojással megkenjük őket, majd 1-2 órát pihentetjük. Még egyszer megkenjük a tojással, majd megsütjük.
Sertéshús erőspaprika-mártásban - Brazília
Hány személyre: 4-6
» 1 kg sertéscomb
» 2-4 erős cseresznyepaprika
» 70 dkg paradicsom
» 1 fej vöröshagyma
» 1 gerezd fokhagyma
» só, bors
» 2 ek. olaj
A húst felkockázzuk, a cseresznyepaprikát, a paradicsomot és a hagymát felaprítjuk, a fokhagymát összezúzzuk.
A húst megfőzzük, a többi hozzávalót összeturmixoljuk, majd az olajon 5-6 percig főzzük. Végül a beletesszük a puha húst, és negyed óráig lassú tűzön főzzük.
Sült kukorica - Bolívia
Hány személyre: 2
» 1 konzerv kukorica
» 2 tojás
» 2 dkg zsiradék
» 1 késhegynyi chilipaprika
» 1 kk. liszt
» 25 dkg sajt
A zsiradékot felforrósítjuk, rászórjuk a lisztet és megpirítjuk. Rászórjuk a paprikát, és a lecsepegtetett kukoricát. Hozzáadjuk a felvert tojásokat, és 1 percig melegítjük.
A felét egy kikent tepibe öntjük, vékonyra szeletelt sajttal beborítjük, majd ráöntjük a kukorica másik felét.
Lefedjük, és közepes hőmérsékleten 1 órát sütjük.
Torlillas - Brazília
Hány személyre: 4
» 1/2 l kukoricaliszt
» 1 kk. só
» 1 kk. sütőpor
» 3 dl meleg víz
» 1 ek. zsiradék
A hozzávalókat összedolgozzuk, majd gombócokra osztjuk, és 30 percig pihentetjük. Utána vékonyan kinyújtjuk, majd kevés olajon mindkét felét megsütjük.
Vagdalthúsos Tacos de Picadillo - Brazília
Hány személyre: 4
» 4 ek. olaj
» 40 dkg marhahús
» 1 fej vöröshagyma
» 1 gerezd fokhagyma
» 1 hámozott, reszelt alma
» 10 dkg paradicsom
» 3 dkg erőspaprika
» 2 ek. mazsola
» só, bors
» 1 késhegynyi borsikafű
» pár szem felaprított pörkölt mandula
A hagymát és a fokhagymát felaprítjuk és olajon megpároljuk, majd rátesszük a húst. Amikor kifehéredik, belekeverjük a többi felaprított hozzávalót, a mandula kivételével. Készre pároljuk. Végül beleszórjuk a mandulát.
KÖSZÖNET A RECEPTEKÉRT A WWW.IZLETES.HU-NAK!