Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Buenos Airesbe érkezve az az első benyomásunk, mintha nem repültünk volna 12 ezer kilométert. A pilóta megtréfált minket és visszavitt Budapestre: hasonlóak az épületek, a légkör, a mindennapok. Azon sem kell csodálkozni, ha naponta akár többször is magyar szót hallunk. Tízezrekre becsülik az itt letelepedett honfitársaink számát. Ráadásul manapság leginkább a 20-as, 30-as éveiben járó fiatalok áramlanak ide dolgozni, nyelvet tanulni, vagy csak úgy: szerencsét próbálni. Buenos Aires ugyanis a világ egyik legizgalmasabb és legolcsóbb városa. Kalandvágyóknak kihagyhatatlan.

Buenos Aires eredeti nevén: Ciudad de la Santísima Trinidad y Puerto de Santa María de los Buenos Aires. A szentháromság városa. Argentína fővárosa egyben legnagyobb települése, és kikötője. Lakóit hazájukban csak "portenos"-nak kikötőieknek nevezik arra utalva, hogy a település kikötője mindig is nagy jelentőséggel bírt az ország történelme, és fejlődése során. A La Plata torkolatvidéket egy spanyol tengerész Juan Díaz de Solís fedezte fel 1516-ban. Az első települést a spanyol aranyvadász, Pedro de Mendoza alapította 1536-ban, és ő adta a helynek a Santa María del Buen Ayre, a "jó Szelek úrnőjének, Szűz Máriának a városa" nevet.

Buenos aires óriási: 10-12 millió ember lakik a közvetlen vonzáskörzetben. A kertvárosi rész szinte semmiben nem különbözik a többi nagy város hasonló kerületeitől: az épületek kicsit inkább franciásak, mint spanyolosak. A leggyakoribb látvány a kis kávézók, könyvesboltok, fodrász szalonok, műszakicikkboltok tömkelege. Eltévedni pedig nagyon könnyű. Nem csak azért, mert hatalmas város, de majdnem minden háztömb pont úgy néz ki, mint a többi, és nem nagyon találni tájékozódási pontokat.

Kép

Metróval szinte minden fontosabb nevezetesség megközelíthető. Az "el subte" a déli félteke legrégibb földalattija is 1913-ban nyílt meg Buenos Airesben. Hálózata a folyamatos fejlesztések során 2011-re elére a 89 km-rt. A város közlekedése ugyanolyan zűrös, mint minden dél-amerikai településé. Csak igen bátraknak ajánlott az autóbérlés. A főutak 6-16 sávosak, és a felfestések sem igazán jellemzőek. A mellékutcák általában egyirányúak és szűkek. Azt ajánlom bízzuk magunkat a taxisokra. Ezer és ezer taxi futkározik itt és a fuvardíj hihetetlen olcsó. Mint minden Buenos Airesben.

A város lakóinak a többsége is tömegközlekedik, vagy taxizik. Jellegzetes helyi közlekedési eszköz a collectivo, mely nem más, mint teherautó alvázára szerelt 21-27 személyes kisbusz. A Buenos airesi buszsofőrök fölötébb rámenős vezetői stílusa világszerte legenda számba megy. Némi költöi túlzással ők e város pergő életritmusának meghatározói. Az Avendia 9 de Julio valószínüleg a világ legszélesebb és egyben legforgalmasabb sugárútja a maga 140 méteres szélességével. Az út közepén egy közel 70 méter magas obeliszk áll. 1936-ban emelték a város első alapításának emlékére.

Kép

Buenos Aires történelmi központja a Plaza de Mayo az államelnök pompás rezidenciájával a Casa Rosadával. Az elnök a rózsaszín épület erkélyéről intézi szózatait a néphez, akik a palota előtti téren tiltakoznak, tüntetnek, vagy éppen ünnepelnek. A tér nyugati oldalán a közel két kilométer hosszú Avenida de Mayo köti össze a kormányzati székhelyet a Kongresszus épületével, mely pontos mása a washingtoni capitoliumnak. Az itt elhelyezett 0 kilométerkőnél kezdődik az összes argentín országút számozása.

Kép

A modern Buenos Airest a Calle Lavalle és a Calle Florida sétálóutcák környékén találjuk. felhőkarcolók, egyenes utcák, fémes csillogás, elegán öltönyös üzletemberek és üzletasszonyok cikáznak és mobiloznak. Ha jót akarnak enni ne hagyják ki ennek a negyednek a vendéglőit. Szinte bármelyik helyi étterembe betérhetnek, ahonnan ínycsiklandó illatok kúsznak ki.

Kép

Argentínában a foci szent csakúgy mint Maradona. Buenos Aires egyik szegény külvárosi negyedében született minden idők egyik legnagyobb futballistája Diego Armando Maradona, aki az Argentínos Juniors csapatában kezdte pályafutását, majd a Boca Juniorsba igazolt, és ott lett világsztár. Legendaként tisztelik, és mindent megbocsátanak neki.

A túristák kedvelt úti céljaihoz közé tartoznak a San Telmo és a La Boca negyedek. A gyarmati korból származó, szépen restaurált házakban ma művészek és iparművészek élnek és dolgoznak a festői La Boca -negyed rikítóan élénk színekre mázolt fa- és bádogházai pedig eredeti környezetet szolgáltatnak a különféle ünnepségeknek, báloknak és táncversenyeknek, és a tangónak. Egész Argentína különösen Buenos Aires tangólázban él. Számukra a tangó nem csupán egy tánc, hanem maga a megszállottság. Egy rögeszme. A helyiek úgy tatják, hogy a tangó hatalmába keríti táncosa testét és lelkét. Nemrégiben nemzeti mozgalom indult azért, hogy különleges státuszt szerezzen a tánc. Mivel az Unesco már nem csak műemlékeket, hanem tradicionális művészeti formákat is elismer a világörökség részeként, a tangó is elnyerheti a szervezet jóváhagyását. A döntésre idén júniusban került sor. A kampány vezetője Fernando de la Rua argentín elnök aki kijelentette: "A tangó kultúránk és lelkünk lényeges része". A tangó hatalmas üzlet is. Egy latin-Amerikában, Európában és Ázsiában végzett felmérés szerint Argentínáról az emberek 80%-ának a tangó jut az eszébe, míg Maradona a második helyre szorult. A tangó jól eladható termék manapság. A tangóval kapcsolatos export, amely táncházakat, előadásokat, filmeket, zenét, ruházatot és oktatást foglal magába, megegyezik a borok és dohánytermékek exportjából származó jövedelemmel.

Kép

Ami meglepő, hogy Buenos Airesben biztonságban érezheti magát az ember. Utcánként 3-4 rendőr áll mindenhol. A másik igazán megdöbbentő, hogy roppant tiszta a város. Szemetet, eldobott csikket alig látni. Az autósok pedig meglepően udvariasok a gyalogosokkal.

Az argentínok meglepően csendes emberek, bár sokat tüntetnek a nehézkes igazságszolgáltatásért vagy az alacsony munkabérek miatt. Mégis fontosnak tartják, hogy esténként kiöltözzenek, elmenjenek vacsorázni, megnézzenek egy focimeccset, vagy eltáncoljanak egy tangót. Ha Buenos Airesben vagyunk éljünk úgy, mint egy helyi amigo: iktassuk ki életünkből az idő fogalmát, és tegyünk magunkévá mindent, amit az élet kínál.

Kép