Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Argentína

Fekvése, határai: Dél-Amerika délkeleti részén helyezkedik el. Keletről az Atlanti-óceán, nyugatról chile, északról Bolívia és Paraguay, északkeleten pedig Brazília és Uruguay határolja.

Éghajlat: Északon szubtrópusi,a pampákon mérsékelt, Patagóniában szélsőségesen kontinentális, az Andok keleti lejtőin csapadékszegény  hegyvidéki az éghajlat. Egyszerűbben: a Tűzföldtől az északi tartományokig minden éghajlat egyidejűleg jellemző.

Legnagyobb folyói: Bermejo, Iguazú, Río Negro vagy Fekete-folyó, Salado, Senguerr, Chubut, Mendoza, Pilcomayo.

Növény - és állatvilág: Itt él az argentín tapír. Az Andok magasabb szintjein csak szárazságtűrő füvek és cserjék maradnak meg, de az alacsonyabb lejtőkön sűrű bükk és fenyőerdők vannak. A láma Pampákon élő megfelelője a guangó, a struccé a nandu. Az Andokban megtalálható a láma és a kondorkeselyű az erdőkben a puma, jaguár az aligátor és az arapapagály.

Domborzat: hatalmas kiterjedése miatt az országot nagy felszíni vátozatosság jellemzi. Három nagy tájegysége: Paraná-alföld, az északi határ és a Río Colorado közt elterülő vidék, illetve az atlanti-óceán és az Andok előhegységei, a Montéig terjedő terület. Tájai: a Pampa és a Gran Chaco. Hegyvidékek Bolíviától a Tűzföldig: két része a Száraz- vagy a Belső Pampa (Monte) és az andok keleti része, a Keleti-Kordirella és a Nyugati-Kordirella kis része. Patagónia: táblás vidék a Río Coloradotól déli irányba egészen a Tűzföldig. Magassága: 1000-1500 méter között változik.